Terug naar 'Carrière'
Hoe werkt pensioen via je werkgever?

Hoe werkt pensioen via je werkgever?

Als je in loondienst werkt, heb je een grote kans dat je pensioen opbouwt via je werkgever. Namelijk zo’n 90% van alle werknemers bouwt een pensioen op via de werkgever. Dit is positief omdat je op deze manier elke maand spaart voor later, zonder dat je er al te veel van merkt.

Soms eigen bijdrage
Vaak betaalt je werkgever het grootste deel van de pensioenpremie, soms betaal je ieder de helft. De pensioenpremie die je zelf betaalt noemen we ‘eigen bijdrage’. Deze wordt ingehouden van je brutosalaris. Kijk dus op je salarisstrook of in je pensioenreglement hoe hoog je eigen bijdrage is!

Vaak verplicht mee te doen aan de pensioenregeling
Vaak ben je verplicht om mee te doen aan de pensioenregeling van je werkgever, of je dat nu leuk vindt of niet. Ook over je eigen bijdrage kan je vaak niet onderhandelen. Een werkgever kan je wel de mogelijkheid bieden om als aanvulling vrijwillig bij te sparen of bij te verzekeren. Dit kan handig zijn als je denkt een tekort te hebben als je met pensioen gaat.

Verschillende pensioenuitvoerders
De pensioenregeling bij de werkgever kan ondergebracht zijn bij een pensioenfonds, een verzekeraar of een ppi (Premie Pensioen Instelling). Dit zijn verschillende pensioenuitvoerders met elk hun eigen kenmerken. Lees hier meer over. 

Verschillende pensioenregelingen
Er zijn dus verschillende pensioenuitvoerders, maar de pensioenregelingen verschillen ook. Je begrijpt het al, de wereld van pensioenen is complex.