Terug naar 'Carrière'
Spannend een nieuwe baan

Spannend een nieuwe baan

Een nieuwe baan is natuurlijk heel leuk en spannend. Prettig voor de afwisseling en vaak ook goed voor je carrière. Bij een nieuwe baan wordt vaak eerst gekeken naar de hoogte van het salaris, het aantal vakantiedagen, bonus- of prestatieregeling, doorgroeimogelijkheden en de werksfeer. Wat snel vergeten wordt maar zeker ook belangrijk is: je pensioen.

Vorige week belde een goede vriendin mij op dat zij per september aan de slag gaat bij een nieuw creatief bureau. Hartstikke leuk! Zij kijkt er erg naar uit. Ik heb haar natuurlijk gefeliciteerd en al pratende hierover kwamen we ook op de pensioenregeling. Ik vroeg haar of haar nieuwe werkgever een pensioenregeling heeft afgesloten. Mijn vriendin wist dit niet. Jammer, want een pensioenregeling is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Het bepaalt namelijk voor een heel groot deel de hoogte van je inkomsten voor later. Ik wil jullie daarom een aantal tips meegeven voor je onderhandelingsgesprekken. Handig als je van plan bent van baan te wisselen of als je nu in je onderhandelingsgesprekken zit:

  1. Vraag bij een nieuw dienstverband altijd na of er een pensioenregeling is.
  2. Als je nieuwe werkgever een pensioenregeling heeft afgesloten, vraag dan door naar de pensioenregeling. Moet je bijvoorbeeld een eigen bijdrage betalen en zo ja, hoe hoog is deze bijdrage? Welke type pensioenregeling is er afgesloten? Krijg je bijvoorbeeld een gegarandeerd bedrag op pensioendatum of staat dat nog niet vast?
  3. Vergelijk je nieuwe pensioenregeling ook met je oude pensioenregeling. Is de opbouw van het pensioen in de nieuwe regeling bijvoorbeeld lager dan je bij je vorige werkgever gewend was? En als de regeling minder gunstige voorwaarden heeft dan die van je vorige werkgever, wordt dit dan op een manier in de andere arbeidsvoorwaarden gecompenseerd? Voor een overzicht van jouw pensioenregelingen uit het verleden kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl
  4. Het kan verstandig zijn om je oude pensioenpotje(s) samen te voegen met je nieuwe pensioenpotje. Nationale-Nederlanden heeft hier de Pensioen Ophelder Service voor ontwikkeld. Kijk op nn.nl/pensioenophelderservice.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Volgende keer zal ik tips geven over wat bepaalde levensgebeurtenissen met jouw pensioen doen. 

Wil je tips over een specifiek onderwerp, mail mij dan gerust. 

Groetjes,

*Pensionista: Vrouw die zeer geïnteresseerd is in het onderwerp pensioen en de laatste pensioentrends op de voet volgt (bron: van Dale 2017 ;-))

Anja van Saarloos
Nationale-Nederlanden Pensioen Communicatie

anja.van.saarloos@nn.nl