Terug naar 'Eigen baas'
Vraag van de maand

Vraag van de maand

Met de rubriek “Vraag van de maand” selecteren wij elke maand een pensioenvraag die wij hebben ontvangen. Deze maand is de vraag:

Sinds twee jaar ben ik ZZP-er. Daarvoor heb ik bij verschillende pensioenuitvoerders pensioen opgebouwd. Blijf ik als ZZP-er nog steeds pensioen opbouwen bij deze pensioenuitvoerders?

Als je niet meer in loondienst bent, dan bouw je geen werknemerspensioen meer op. Het antwoord op deze vraag is dus "Nee". 

Het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je vorige werkgever(s), blijft staan bij de pensioenuitvoerder(s). Dit opgebouwde pensioen wordt op je pensioengerechtigde leeftijd uitgekeerd. Check jouw pensioengerechtigde leeftijd hier.

Heb je slechts een beperkte periode werknemerspensioen opgebouwd? Dan is het misschien mogelijk te kiezen om dit pensioen af te kopen. Je ontvangt dit bedrag dan op je rekening. Dit is alleen mogelijk als je bruto pensioenuitkering lager is dan 462,88 euro per jaar. 

Als ZZP-er bouw je nu niet meer actief werknemerspensioen op. Het is dan wel belangrijk om ook maatregelen te treffen voor een goed pensioeninkomen. Hier heb je verschillende manieren voor. Voor tips, lees de blog van Paula.