Terug naar 'Eigen baas'

ZZP’ers en pensioen

Nederland telt steeds meer ZZP’ers. Een ZZP’er heeft geen werkgever en heeft per definitie geen pensioenregeling. Een pensioenregeling kan namelijk alleen maar via een werkgever lopen. Hoe kan deze groep toch een potje voor de oude dag opbouwen?

AOW
De AOW is een uitkering die iedereen die in Nederland woont of werkt vanzelf krijgt. Ook ZZP’ers dus.

Lijfrentes
Via een lijfrente bouw je eigenlijk zelf een pensioenregeling na. Een pensioen is feitelijk niet meer dan het uitstellen van inkomen  waardoor je er ook pas later belasting over betaalt. Een lijfrenterekening-of verzekering is een geblokkeerde spaarpot. De inleg mag je aftrekken van je belastbaar inkomen en als je na je AOW-leeftijd geld uit het potje opneemt is dat belast. Stel dat je nu een inkomen van € 45.000 bruto per jaar hebt, dan mag je de inleg aftrekken tegen 40,4% belasting en is de uitkering (afhankelijk van je inkomen later) zo’n 22,5%. Ook betaal je over de geblokkeerde spaarpot geen box 3 belasting.

De Belastingdienst betaalt dus aardig mee aan dit spaarpotje. En als de Belastingdienst ergens aan mee betaalt dan heeft hij ook altijd direct een heleboel regeltjes waar je je aan moet houden. Zo mag je alleen lijfrente inleg aftrekken als je aantoonbaar geen of weinig pensioenopbouw hebt. Op de site van de Belastingdienst staat hoe je dit kan berekenen. Bovendien staat je een fikse boete te wachten als je dit spaarpotje toch eerder aanbreekt.

Sparen
Natuurlijk kun je ook simpelweg geld storten op een spaarrekening. De Belastingdienst helpt je dan niet, maar je bent ook niet aan de wirwar van regels gebonden. Dit heeft tevens als voordeel dat je op elk moment over je geld kan beschikken en het bijvoorbeeld ook op je 60ste kan gebruiken om eerder te stoppen met werken of mooie reizen te maken. Er zijn immers voldoende mensen die de AOW-leeftijd helaas nooit halen. Het nadeel is dan ook gelijk weer dat je zo  geen stok achter de deur hebt om te sparen; de verleiding is misschien wel heel groot om je geld al veel eerder lekker uit te geven en misschien wordt je wel 100. En op is op.

Wat is nou wijsheid?
Mijn ervaring is dat de gemiddelde ZZP’er niet voor niets “eigen baas” is en dus ook qua pensioen graag flexibel blijft. Mijn advies aan ZZP’ers is om aan het eind van ieder jaar te bekijken wat je fiscaal vriendelijk in een lijfrente mag storten en wat je dat jaar kan en wil missen. Zo bouw je op een voordelige manier aan een (basis) inkomen voor je oude dag. Daarnaast is het verstandig om een spaarrekening aan te houden om zo flexibel te blijven en bijvoorbeeld periodes van minder inkomen op te kunnen vangen. Welke verhouding hierin wenselijk is, is voor iedereen anders.

De vraag die je jezelf moet stellen is dan ook eigenlijk heel simpel: ga je voor het fiscale voordeel of flexibiliteit?

Over Jacqueline van der Vorm
Jacqueline is financieel planner en professioneel mediator in haar eigen adviespraktijk, Van der Vorm Financiële Planning en Mediation.