Terug naar 'Home'
Vraag van de maand

Vraag van de maand

Doe je nog mee aan de pensioenopbouw via je huidige werkgever?
Gaat het om een pensioen waar je nu nog steeds aan deelneemt omdat het via je huidige werkgever loopt? Dan is er in principe geen mogelijkheid om er mee te stoppen. Deelname aan de pensioenregeling van je werkgever is meestal verplicht.

Is het een pensioen van een vorige werkgever waar je nu dus geen nieuwe opbouw meer in hebt?
Dan kun je afkopen maar alleen als het opgebouwde pensioen lager is dan € 467,89 (per jaar). De vraag blijft of het wel slim is om af te kopen. De kans is namelijk groot dat je het bedrag dat je ontvangt als je je pensioen afkoopt, gebruikt voor de betalingen die je nu wilt gaan doen in de privésfeer. En dat terwijl het geld eigenlijk bedoeld is voor je financiële ‘later’.  Daarnaast vormen meerdere kleine pensioenpotjes uiteindelijk samen ook een leuk pensioenbedrag. Je moet je kleine pensioen dus in een totaalkader plaatsen.

Ben je na 2015 van werkgever gewijzigd en neem je nu actief deel aan een pensioenregeling?
Dan kan je er wellicht ook voor kiezen om het kleine pensioen over te zetten naar de pensioenregeling bij je huidige werkgever. Om te bepalen of dit voor jou zinvol is heeft Nationale-Nederlanden een speciale tool ontwikkelt: de Pensioen ophelder service. Doe de check!