Terug naar 'Inspiratie voor Later'
Hypotheek aflossen of niet?

Hypotheek aflossen of niet?

Weet je nog toen je starter was op de woningmarkt? Grote kans dat je een huis kocht in een periode waarin de hypotheekrente een onbeperkte periode afgetrokken kon worden, je niet eens per se je hypotheek hoefde af te lossen en je bovendien bijna zeker wist dat je je starterswoning voor een hoger bedrag kon verkopen dan waarvoor je het had aangekocht.

Over het eerste punt: de duur van de hypotheekrenteaftrek. Sinds 2001 is de hypotheekrenteaftrek beperkt tot 30 jaar. Iedereen die toen al een hypotheek had of na 2001 er een sloot, heeft recht op 30 jaar aftrek. Is dit bij jou het geval, dan heb jij te maken met de maximale aftrekperiode van 30 jaar. Maar wat als jij met pensioen gaat, en je huis nog niet afbetaald hebt en die 30 jaar voorbij zijn? Je hebt dan opeens met veel hogere woonlasten te maken. Geen probleem natuurlijk als je je pensioen goed op orde hebt en ook nog een buffertje hebt opgebouwd voor dit soort extra lasten, maar wel iets om over na te denken als dit nog niet het geval is.

Mijn tip is dan ook: De beperking van de hypotheekrenteaftrek is een belangrijk feit om rekening mee te houden voor de uitgavenkant tijdens je pensioen. Dus ook al is de hypotheekrente historisch laag, wat mij betreft is nù extra aflossen ook belangrijk voor later.

Groeten,

Anneke van Rossum

Over Anneke
Anneke van Rossum is bijna 50 jaar. Zij werkt al haar hele werkzame leven in de verzekeringswereld. De laatste jaren bij Nationale-Nederlanden Pensioen. Anneke heeft een frisse kijk op pensioen. Zij zegt over pensioen:  “Het is meer dan de toezegging van je werkgever. De manier waarop je er zelf invulling aan geeft telt zwaar mee. Los je bijvoorbeeld je hypotheekschuld af voor je met pensioen gaat, dan heb je meer geld over tijdens je pensioen, maar ook: had je altijd een leaseauto en nu niet meer? Dat gaat je geld kosten! In mijn blog wil ik jullie meenemen in praktijkvoorbeelden uit mijn omgeving waarbij de invulling van pensioen een rol speelt. Waarschijnlijk heel herkenbaar en echte eye-openers waar je soms nu (voor je pensioendatum) al iets mee kunt doen.