Terug naar 'Liefde & kinderen'

Jullie hebben voor elkaar gekozen!

Als je werkt bij een werkgever, heeft je werkgever vaak een pensioen voor je geregeld. Dit wordt een ouderdomspensioen genoemd. Als je later met pensioen gaat, ontvang je daar zelf elke maand een uitkering van. Dat moment ligt waarschijnlijk nog ver weg. Maar hoe gaat het eigenlijk met jullie inkomen verder als je bij voorbeeld beiden werkt en je komt zelf plotseling te overlijden? 

Wanneer partnerpensioen

Binnen een pensioenregeling is er vaak ook nog iets geregeld als je komt te overlijden. Dit noemen we een partnerpensioen. Partnerpensioen zorgt dat de ander een inkomen heeft als je komt te overlijden. Dit is extra belangrijk als de ander onvoldoende of helemaal geen inkomen heeft. Partnerpensioen is vaak 70% van je ouderdomspensioen.

Verschil tussen trouwen en samenwonen
Getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, is bijna altijd een voorwaarde voor het verzekeren van partnerpensioen. Bij samenwonen is het verzekeren van partnerpensioen niet automatisch geregeld. Wonen jullie samen, vraag dan bij je pensioenuitvoerder na of er partnerpensioen geregeld is. Vaak stelt de pensioenuitvoerder hiervoor als eis dat er een samenlevingscontract is. Voldoe je niet aan de eisen van de pensioenregeling, dan krijgt de ander geen partnerpensioen bij overlijden. Het is heel belangrijk om dit na te vragen bij je werkgever of pensioenuitvoerder.

Naast partnerpensioen ook andere inkomstenbronnen

De overheid voorziet (onder voorwaarden) in een basisuitkering voor jouw partner als jij komt de overlijden. Deze uitkering komt voort uit de Algemene Nabestaanden Wet (Anw). Het partnerpensioen vanuit je werkgever is dus een aanvulling op de Anw. Niet altijd is er recht op Anw. Dan is het partnerpensioen de enige uitkering. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf nog iets regelen. Zoals het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering die ervoor zorgt dat je nabestaanden extra inkomen hebben.