Terug naar 'Overlijden'
Als ik kom te overlijden…. wat dan?

Als ik kom te overlijden…. wat dan?

Deze vraag zou je jezelf eens goed moeten afvragen. Kan mijn partner in het huis blijven wonen en kan mijn partner hetzelfde leven kunnen blijven leiden?  Uit de adviesgesprekken die ik voer, merk ik dat te weinig mensen zich hiermee bezighouden. Veel klanten gaan ervan uit dat alles goed geregeld is door bijvoorbeeld de levensverzekering die ze afsluiten bij de hypotheek. Maar helaas kan dit voor veel mensen behoorlijk tegenvallen. Iedereen wil dat zijn partner goed achterblijft wanneer hij komt te overlijden. Heb jij wel eens nagedacht over een overlijdensrisicoverzekering? Veel mensen weten niet precies wat deze verzekering inhoudt. In deze blog zoom ik hier daarom op in.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat jouw nabestaanden niet in financiële problemen komen wanneer jij komt te overlijden. Je geeft een einddatum voor de verzekering op een bedrag dat uitgekeerd wordt. Bij overlijden vóór de einddatum van de verzekering krijgen de nabestaanden een gegarandeerd bedrag dat zij direct kunnen gebruiken.

Dit gegarandeerde bedrag kan gebruikt worden voor :

  • het betalen van de studie of hobby’s  van een kind
  • het betalen van de hypotheek zodat je  gezin in het huis kan blijven wonen
  • het betalen van de uitvaart
  • een extra aanvulling op het inkomen van jouw nabestaanden
  • de extra kosten voor kinderopvang of huishoudelijke hulp

Zeker wanneer je voor jezelf wilt beginnen als  ZZP’er, is het belangrijk om na te denken over het risico van overlijden, arbeidsongeschiktheid of je oudedagsvoorziening. Door het opstellen van een financieel plan kan je bekijken of er een tekort is bij voortijdig overlijden en of het nodig is om op basis van wensen en doelstellingen een aanvulling te regelen.

 Als  ZZP’er heb je de mogelijkheid om hiervoor een ‘netto’ overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit betekent overigens dat de premie die betaald wordt voor de overlijdensrisicoverzekering niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Het voordeel hiervan is dat een uitkering na een onverwachts overlijden onbelast uitgekeerd wordt aan je achterblijvende partner. Je partner ontvangt in  dat geval  ineens een geldsom om het gemis aan ‘nabestaandenpensioen’ op te vangen. De hele of gedeeltelijke uitkering kan ook gebruikt worden om er de eventuele hypotheek mee af te lossen, er de kinderen van te laten studeren of er de begrafenis van te betalen.

Zorg er in ieder geval voor dat jullie inzicht hebben of krijgen in de hoogte van je inkomsten en uitgaven bij voortijdig overlijden. deze manier kan je nog wat regelen en ervoor zorgen dat je elkaar verzorgd achterlaat. Zorg ervoor dat het niet te laat is!

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, stuur mij dan een e-mail. Of klik hier voor meer informatie over een overlijdensrisicoverzekering

Groetjes, 
Paula van Jaarsveld
Financieel adviseur, Nationale-Nederlanden