Terug naar 'Uit elkaar gaan'
Scheiden, wat kan ik regelen voor mijn pensioen?

Scheiden, wat kan ik regelen voor mijn pensioen?

Als je gaat scheiden, is je eerste prioriteit waarschijnlijk niet je pensioen. Een relatiebreuk kan echter gevolgen hebben voor je oudedagsvoorziening. In deze column leg ik je de mogelijkheden uit die er zijn om het werkgeverpensioen te verdelen. In deze column ga ik ervan uit dat de man pensioen heeft opgebouwd en dat de vrouw recht heeft op een deel daarvan. Uiteraard geldt het andersom ook (dus als de vrouw pensioen opgebouwd heeft, heeft de man recht op een gedeelte). 

1. De standaard regeling
Volgens de wet moet het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd 50-50 worden verdeeld. Door binnen twee jaar na de scheiding een formulier in te vullen zorgt de pensioenuitvoerder ervoor dat de vrouw haar deel van het pensioen van de man krijgt als de man met pensioen gaat. Dat betekent dat als jij jonger bent dan je ex-man, je je pensioen relatief vroeg krijgt maar als je ouder bent dan je ex-man, juist relatief laat (omdat de datum dat dit pensioen uitgekeerd wordt dus afhankelijk is van de pensioendatum van je ex-man). 

2. Conversie
Een alternatief om het pensioen te verdelen is conversie. Dat betekent dat het deel waar je (als vrouw) recht op hebt meteen al in een eigen pensioenpotje wordt gestort. Hierdoor gaat dit pensioen in op jouw eigen pensioenleeftijd. Een ander voordeel is dat je de baas bent over je eigen pensioenpotje. Het nadeel hiervan is dat als jij als vrouw eerder overlijdt dan je ex-man, hij niet zijn volledige pensioen terugkrijgt. Een pensioenuitvoerder kan zijn medewerking aan conversie weigeren. Dus vraag na wat de mogelijkheden zijn. 

3.Direct verrekenen
Tenslotte kunnen jullie er ook voor kiezen om het pensioen op een andere manier te verrekenen bij scheiding. Denk bijvoorbeeld aan de overwaarde van een huis. Hier zitten wel een aantal fiscale haken en ogen aan, maar de mogelijkheid bestaat zeker!

Waar voor kiezen?
In de praktijk wordt bij een scheiding vaak weinig aandacht aan het pensioen besteed en “gemakshalve” voor de standaard regeling gekozen (optie 1). Dit is echter zeker niet altijd een verstandige keuze! Stel dat de vrouw vijf jaar ouder is en de man op zijn 67ste met pensioen gaat. De vrouw krijgt dan pas op haar 72ste haar deel van het pensioen. Bij conversie is dit probleem niet aan de orde. Conversie is dan ook heel vaak een verstandige keuze; de vrouw is zo baas over haar eigen pensioenpotje en de ex-partners zijn niet meer van elkaar afhankelijk, wat emotioneel gezien ook prettig is.

Wijze les
Ga je scheiden? Ga dan niet direct akkoord met de standaardregeling! In een pensioenpot zitten flinke bedragen, dus een onderbouwde beslissing over wat past bij jouw situatie is zeker van belang!

Over Jacqueline van der Vorm
Jacqueline is financieel planner en professioneel mediator in haar eigen adviespraktijk, Van der Vorm Financiële Planning en Mediation.