Wat is pensioen? Wat is pensioen?

Wat is pensioen?

Je pensioeninkomen bestaat uit verschillende bronnen. Deze bronnen samen bepalen jouw inkomen voor later.

Je huis als pensioen

Je huis als pensioen

Een manier om je pensioen aan te vullen is het aflossen van je hypotheek. Als je later geen woonlasten meer hebt, heb je immers ook minder inkomen nodig.

Vraag van de maand

Vraag van de maand

Deze maand stelde Mario ons de vraag of het mogelijk is zijn overheidspensioen (AOW) eerder te ontvangen tegen een lagere uitkering.

Wanneer ontvang ik AOW?

Vanaf 2022 wordt de AOW afhankelijk van de levensverwachting. Grote kans dat je AOW later ingaat dan je verwacht. Check hier wanneer jij AOW ontvangt.

Wist je dat... 24% van de vrouwen denkt financieel niet goed voorbereid te zijn op haar toekomst?

Tip: Kijk eens op
mijnpensioenoverzicht.nl voor een overzicht van al jouw pensioenen.

Waar bestaat pensioen uit?

Wist je dat....4% van de werknemers geen pensioenregeling via de werkgever heeft?

Vooral  kleine bedrijven (<10 werknemers) of bedrijven die korter dan twee jaar bestaan, bieden vaak geen pensioenregeling aan.

Ken je cijfers!

Check eenvoudig hoe het staat met jouw pensioen. Log in met je DigiD en weet hoeveel AOW en pensioen je tot nu toe  hebt opgebouwd.

Mijn pensioenoverzicht

Als ik 70 ben... woon ik in een zonnig land en geniet ik van mijn pensioen. Om mijn droom te bereiken ben ik bewust bezig met mijn financiële toekomst.

(Nadia, 34 jaar)

Wist je dat..

... een zzp'er gemiddeld start rond haar 37e met haar eigen onderneming? En dat veel zzp'ers niets regelen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen? Als zzp'er kies je dan wel voor een financieel kwetsbare toekomst. Lees hier wat jij als zzp'er kan regelen voor je pensioen.

 

(Bron: FD, aug 2016)

Een financieel plan voor je toekomst

Een financieel plan voor je toekomst

Plannen maken voor de toekomst is altijd leuk! Tot wanneer wil je doorwerken? En op welke manier? Misschien zie je jezelf later wel zitten in een mooi huisje in Zuid-Frankrijk met je kleinkinderen om je heen. Of heb je plannen op kortere termijn, zoals een verhuizing of je eigen bedrijf beginnen?