Terug naar 'Wat is pensioen?'
Gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt!

Gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt!

Denk je aan je pensioen, dan denk je misschien aan een tijd waarin je dingen gaat doen waar je eerder nog niet aan toe gekomen bent. Misschien wil je reizen, pak je die hobby op die je al zo graag wilde doen, of ga je op vioolles omdat je nu doordeweeks vrij bent. Kortom vooral genieten. Hiervoor moet je over het algemeen wel beschikken over een goede of op zijn minst, redelijke gezondheid. 

We gaan er allemaal vanuit dat we gezond oud worden. Een positief toekomstbeeld zit gelukkig in onze natuur. Toch heb ik in mijn nabije omgeving meegemaakt dat alles opeens kan veranderen. Juist tijdens een vakantie in Engeland heeft mijn vader een hartinfarct gekregen. De moeder van mijn collega kwam in een zwembad in Frankrijk heel ongelukkig ten val. Beiden hebben ter plaatse een behoorlijke tijd in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Gelukkig kunnen ze weer genieten maar de situatie is wel veranderd. De kosten in verband met hun gezondheid zijn behoorlijk toegenomen. Al door de benodigde medicijnen komt het verplichte eigen risico met betrekking tot de ziektekosten jaarlijks helemaal voor hun rekening. Daarnaast is de doe-het-zelf capaciteit behoorlijk afgenomen. Waar bijvoorbeeld de periodieke schilderbeurt van het huis eerder een leuke uitdaging was om dit zelf te doen, is het nu een uitdaging om hier een goede en zo betaalbaar mogelijke schilder te vinden.

Tip: houd bij het plannen van (de financiële) kant van het pensioen niet alleen rekening met uitgaven voor leuke maar ook voor minder leuke omstandigheden.

 

Groeten,

Anneke van Rossum

Over Anneke
Anneke van Rossum is bijna 50 jaar. Zij werkt al haar hele werkzame leven in de verzekeringswereld. De laatste jaren bij Nationale-Nederlanden Pensioen. Anneke heeft een frisse kijk op pensioen. Zij zegt over pensioen:   “Het is meer dan de toezegging van je werkgever. De manier waarop je er zelf invulling aan geeft telt zwaar mee. Los je bijvoorbeeld je hypotheekschuld af voor je met pensioen gaat, dan heb je meer geld over tijdens je pensioen, maar ook: had je altijd een leaseauto en nu niet meer? Dat gaat je geld kosten! In mijn blog wil ik jullie meenemen in praktijkvoorbeelden uit mijn omgeving waarbij de invulling van pensioen een rol speelt. Waarschijnlijk heel herkenbaar en echte eye-openers waar je soms nu (voor je pensioendatum) al iets mee kunt doen.