Terug naar 'Wat is pensioen?'
Inflatie, hoe zit dit met mijn pensioen?

Inflatie, hoe zit dit met mijn pensioen?

Het leven wordt steeds duurder. Door de stijging van prijzen kun je straks voor hetzelfde geld minder kopen. Inflatie, je kent het begrip wel. Je kunt wel raden dat tegen de tijd dat jij met pensioen gaat, de prijzen heel anders zijn. Wees je hiervan bewust.

Dingen die je nu graag doet, zal je waarschijnlijk ook later nog leuk vinden. Als je het nu bijvoorbeeld leuk vindt om met vriendinnen een kopje koffie te drinken in een café, dan betaal je voor dit kopje koffie zo’n € 3,40. Over 40 jaar betaal je voor ditzelfde kopje koffie € 6,15. Een stijging van wel 45% (bij een inflatie van 1,5% per jaar). Betekent dit dus dat je een dikkere portemonnee nodig hebt over circa 40 jaar?

Gelukkig wordt de AOW aangepast aan het minimumloon en proberen veel pensioenregelingen je pensioen (gedeeltelijk) mee te laten stijgen met loon- of prijsverhogingen. We noemen dit indexatie of toeslagen. Je pensioen houdt hierdoor zijn waarde. Dit is voor jou dan goed nieuws. Helaas kan het ook voorkomen dat er niet voldoende geld beschikbaar is, waardoor jouw pensioen niet of heel weinig wordt geïndexeerd. Dit is voor jou niet gunstig en betekent dat je koopkracht daalt. Indexatie van je pensioen is dus niet vanzelfsprekend. Jaarlijks moet de pensioenuitvoerder jou informeren over indexatie of toeslagverlening. Lees hier meer over.