Terug naar 'Wat is pensioen?'
Kijk kritisch naar je uitgaven!

Kijk kritisch naar je uitgaven!

Afgelopen weekend was ik samen met mijn man bij onze vaste autodealer om te kijken naar een andere auto. Het was druk maar wij hadden geen haast waardoor de verkoper eerst andere klanten hielp. Een ouder echtpaar vertelde honderduit over hun ‘auto verleden’. De man had altijd een behoorlijk formaat lease-auto gereden. Na zijn buitendienstfunctie kreeg hij de laatste jaren voor zijn pensioen een functie op kantoor waardoor hij zijn lease auto in moest leveren. Dus zelf een auto gekocht die qua formaat en type op de leaseauto leek. Hij had zichzelf niet afgevraagd of dit echt nodig was. Achteraf constateerden ze dan ook dat het niet nodig was geweest want de kinderen waren al jaren het huis uit en ze gebruikten de auto eigenlijk alleen nog maar samen. Eigenlijk jammer want de auto drukte best behoorlijk op hun besteedbaar inkomen. Ze kwamen nu dan ook echt kijken naar een kleiner, lees voordeliger, model.

Dit gesprek triggerde mij. Besteedbaar inkomen bestaat niet alleen uit de inkomsten maar ook uit de uitgaven. Als je uitgaven lager zijn dan kun je ook meer doen. Een auto is een forse kostenpost. Het is handig om hier (ruim) voor je pensioen al aandacht aan te besteden. Als je voor je pensioen al ‘terugschakelt’ kun je vaak al een flinke bezuiniging doorvoeren.  

Groeten,
Anneke van Rossum

Over Anneke
Anneke van Rossum is bijna 49 jaar. Zij werkt al haar hele werkzame leven in de verzekeringswereld. De laatste jaren bij Nationale-Nederlanden Pensioen. Anneke heeft een frisse kijk op pensioen. Zij zegt over pensioen: 
“Het is meer dan de toezegging van je werkgever. De manier waarop je er zelf invulling aan geeft telt zwaar mee. Los je bijvoorbeeld je hypotheekschuld af voor je met pensioen gaat, dan heb je meer geld over tijdens je pensioen, maar ook: had je altijd een leaseauto en nu niet meer? Dat gaat je geld kosten! In mijn blog wil ik jullie meenemen in praktijkvoorbeelden uit mijn omgeving waarbij de invulling van pensioen een rol speelt. Waarschijnlijk heel herkenbaar en echte eye-openers waar je soms nu (voor je pensioendatum) al iets mee kunt doen.