Terug naar 'Wat is pensioen?'
Pensioen, hoe zit dat ook alweer?

Pensioen, hoe zit dat ook alweer?

Pensioen. Is je aandacht al weg? Ja, betrapt! Jij bent niet de enige die je financiële later het liefst jaren voor zich uit blijft schuiven. Een huis kopen is iets waar je je best wel in wil verdiepen, maar waar je van moet leven als je met pensioen bent, heb je eigenlijk nog nooit over nagedacht. Maar wat als we je vertellen dat je binnen een minuut de basis van het Nederlandse pensioenstelsel onder de knie kunt hebben? Snappen wij het, snap jij het ook. Nationale-Nederlanden maakte daar dit handige filmpje voor.

Valt best mee toch? Als je met pensioen gaat, heb je maar liefst vijf mogelijke potjes om van te leven. Dit zijn ze nog een keer op een rijtje:

1. AOW 
De AOW is een sociale verzekering van de overheid. De uitkeringen van nu worden opgebracht door de belastingbetalers van nu. Grote kans dat je nu af en toe wel eens een traantje wegpinkt om de premies die je nu aan de belastingdienst afdraagt. Maar bereik je eenmaal zelf de AOW-leeftijd, mogen anderen weer de premies voor jou opbrengen! Want vanaf dan krijg je een basisinkomen via de Algemene Ouderdomswet. Gratis en voor niets! Houd dat perspectief dus voor ogen bij de volgende belastingaanslag.

2. Pensioen via je werkgever
Wanneer je in loondienst bent (geweest), is de kans groot dat je via je werkgever pensioen opbouwt. Jij en je baas storten elke maand een bedrag en na je pensioendatum zie je daar elke maand weer iets van terug.

3. Zelf iets regelen
Je kunt nu al zelf in actie komen om ervoor te zorgen dat je er straks warmpjes bij zit. Door geld in te leggen bij een bank of verzekeraar in bijvoorbeeld een lijfrente of door banksparen.

4. Het vermogen
Ben je een spaarder, belegger, heb je geld geërfd of heb je overwaarde op je eigen huis? Dat is allemaal eigen vermogen. Met dat geld kun je natuurlijk ook leuke (of noodzakelijke) dingen doen.

5. Inkomsten uit werk
Misschien werk jij wel net zo lief nog wat jaartjes door als jij jouw AOW-leeftijd bereikt hebt. En dat betekent natuurlijk ook extra inkomsten!

Sparen voor later, dat is het eigenlijk. Maar hoe kun je dat doen, waar moet je rekening mee houden en wat zijn de voor- en nadelen? Dat vertellen we je de komende weken. Stay tuned!

Groetjes,
Sabine & Mirjam