Terug naar 'Wat is pensioen?'

Zet je pensioen in een financieel plan

De term “pensioengat” komt nogal eens naar voren in de media. Zo zou iedereen die geen pensioenuitkering heeft van 70% van zijn laatste loon een pensioengat hebben. Dat is dus zo’n beetje iedereen. Maar is dit wel zo?

In mijn ogen heb je pas een pensioengat als er minder binnen komt dan er uit gaat en moet je doorwerken tot je genoeg geld hebt om aan je eigen gewenste uitgaven te voldoen.

Inkomsten en uitgaven
Naast pensioen en AOW hebben veel mensen nog andere inkomsten, bijvoorbeeld uit lijfrentes. Maar er kan ook een spaarpot of erfenis zijn waar van geleefd mag worden.

Aan de andere kant zijn er de uitgaven. Mijn ervaring als financieel planner is dat mensen die met pensioen zijn (zeker de eerste jaren), eerder meer dan minder uit gaan geven. Zij hebben dan immers de tijd om te reizen en leuke dingen te doen. Vaste lasten zijn juist vaak weer minder; de hypotheek is wellicht (grotendeels) afgelost en de kinderen zijn financieel zelfstandig.

Als alle inkomsten en uitgaven op een rijtje zijn gezet door middel van een financieel plan, kan pas beoordeeld worden of er een wel of geen tekort, ofwel “pensioengat” is.

Keuzes maken
Zolang mensen nog werken kan er wat aan de inkomsten kant gedaan worden; door langer door te werken kan er meer pensioen worden opgebouwd en kunnen hogere spaartegoeden worden opgebouwd. De uitgavenkant hebben mensen ook voor een groot deel in eigen hand: ga ik veel en duur reizen en elke week uit eten, of ben ik tevreden in mijn eigen achtertuin?

Dan kan een bewuste keuze worden gemaakt die bestaat uit prioriteiten: werk ik nog even door om straks wat ruimer te kunnen leven? Of neem ik genoegen met een lager bestedingspatroon om eerder te kunnen stoppen met werken?

Dat heeft te maken met zaken als gezondheid en hoe je als mens in het leven staat. En dat zegt mij een stuk meer dan een algemene norm van 70%!

Over Jacqueline van der Vorm
Jacqueline is financieel planner en professioneel mediator in haar eigen adviespraktijk, Van der Vorm Financiële Planning en Mediation.